Hovedpine kan stamme fra forskellige muskelspændinger i nakken eller hovedbunden. Smerten begynder i nakken og strækker sig ofte til hen over øjnene.

Måske mærkes det som den bare trækker sig sammen henover hovedet. Det kan være at du har nedsat mobilitet, når du drejer hovedet fra side til side.

En af de dage, hvor du går i seng med hovedpine og når du står op igen, er den der stadig. Måske tager du medicin for at forebygge, så du kan klare dagen på jobbet. Måske tager du medicin igen, når hovedpinen tager til. Og når hovedpinen eller migrænen helt overtager styringen, må du igen tage noget smertestillende for bare, at kunne holde ud at være til. Måske oplever du også at medicinen ikke længere har den samme effekt, men så er du ikke den eneste.

Spændings hovedpine

Spændingshovedpine er meget hyppig. Op mod 3/4 af alle danskere vil i løbet af deres liv opleve spændingshovedpine og 1/4 af alle voksne har spændingshovedpine en gang om måneden eller mere.

Mange med spændingshovedpine kan fortælle, at hovedpinen udløses af bestemte forhold. Det kan være stressende situationer eller belastning af nakke-skulder-musklerne, f.eks. ved ensidigt arbejde. Andre forklaringer på spændingshovedpine kan være dårligt syn, skævt bid eller slidgigt i rygsøjlen.

I de nævnte situationer spændes musklerne i nakke, skuldre og ansigt. Derved opstår der en overbelastning af musklerne, der opleves som hovedpine. Deraf navnet spændingshovedpine. Det er det samme, der sker, når du starter på hårdt fysisk arbejde eller motion efter længere tids pause. Det giver også smerter i de muskler, du har brugt.

Du kan selv prøve at finde ud af, hvad det er, der udløser din spændingshovedpine. Optræder hovedpinen altid på arbejdspladsen og aldrig når du har ferie, kunne det være din arbejdsstilling, der er forklaringen. Optræder hovedpinen i forbindelse med læsning, bør du få undersøgt dit syn.

Spændingshovedpinen er sædvanligvis en let til middelsvær smerte. Hovedpinen varer fra få timer og helt op til 7 dage. Den opleves som strammende eller pressende i hele hovedet. Tit vil der være ømme punkter i nakken eller ved tindingerne. Der er ingen forværring ved fysisk aktivitet, som f.eks. gang på trapper og heller ingen kvalme og opkastning.

Massage kan lindre smerterne.

Det kan anbefales, at du dyrker regelmæssig motion sådan, at dine muskler ikke så let blive overbelastede. Korrekt arbejdsstilling og løfteteknik, samt indførelse af pauser ved monotont arbejde, kan forebygge spændingshovedpine.