fbpx
  • Løberknæ

    Løberknæ er en inflammation på ydersiden af knæet. Den opstår grundet et ledbånd (Tractus Iliotibialis), der ”gnaver” på den nederste og yderste del af lårbensknoglen (Femur). Ledbåndet starter på ydersiden af ballen og hoften og løber på ydersiden af låret ned til den øverste del af underbensknoglen (Lægbenet/Tibia). Hver gang knæet bøjes og strækkes, vil ledbåndet glide hen over ydersiden af lårbensknoglen. Ved en knæbøjning på 30 grader løber ledbåndet lige hen over knoglekanten.

    Hvis der forekommer en overbelastning af området mellem ledbåndet og lårbensknoglen, opstår irritation (inflammation) og dermed ”Løberknæ” (på Engelsk: ”Iliotibial band friction syndrome” eller ”Runners knee”).

    Helt generelt er det altså en overbelastningsskade, hvor ledbåndet glider for hårdt eller for mange gange hen over lårbensknoglen, i forhold til hvor meget vævet kan holde til, og dermed opstår vævsirritation.

    Nyere undersøgelser og teorier kunne tyde på, at den måde løberknæ opstår måske snarere er et for højt tryk af ledbåndet ind mod lårbensknoglen, end det er en gliden hen over knoglen som beskrevet ovenfor. Det kræver dog flere studier, før man endegyldigt kan afgøre, på hvilken måde løberknæet opstår.

    Løberknæ er den hyppigste årsag til udvendig knæsmerte. Det er den anden hyppigste skade hos løbere (heraf navnet), men udgør også mellem 15-24 % af overbelastningsskaderne i cykling.

    Der er også vist en høj forekomst af løberknæ i en lang række af andre sportsgrene (dans, volleyball, tennis, fodbold, ski, vægtløftning, aerobic m.fl.)

    Der er flere faktorer, som har vist sig at kunne udløse vævsirritationen (inflammationen) mellem ledbåndet og lårbensknoglen:

    • hulfod
    • hjulben
    • ankelskævhed
    • lang løbedistance
    • tid på bane
    • intervaltræning
    • muskelsvaghed omkring knæ
    • muskelsvaghed ved hofte/bækken
    • løb ned ad bakke
    • uhensigtsmæssig geometri af ben
    • kropstype

    Hvad er symptomerne?

    Løberknæ giver smerter på ydersiden af knæet. Typisk i et punkt 2-3 centimeter over ledlinien (området mellem lårbensknoglen og underbensknoglen (læggen)). Der kan eventuel føles en lille hævelse i samme område. Dette skyldes, at der ved irritationen dannes en slimsækslignende (bursalignende – altså ikke en ægte bursa) struktur mellem ledbåndet og lårbensknoglen. Der kan være et lille klik, når ledbåndet ved 30 grader knæbøjning, glider hen over lårbensknoglen. Der kan eventuelt være udstråling af smerter mod hofte eller ankel.

    Ved den akutte skade opstår symptomerne ofte et stykke tid inde i løbet. Når skaden har stået på nogle dage til uger, sker det ofte, at der er lidt smerte i starten af en løbetur, men når man så bliver varm, bliver det bedre for så at komme igen i slutningen af løbeturen. Dette fænomen har ofte fået patienten fejlagtigt til at tolke det som om, at ”skaden skal løbes væk” (det bliver jo bedre, når man forsætter med at løbe). Man vil dog oftest, når symptomerne har stået på et stykke tid, få smerter aftenen efter løbeturen eller næste morgen.

    Opstår der denne forsinkelse i smerter, er det et tegn på, at den træning der foregik i timerne/dagen forud har været for meget.

    Kilde: netdoktor.dk